Talents Care: “Met geklaag en gezaag komen we er niet”


Begin maart 2020 werd het jeugdwielrennen aan banden gelegd door het coronavirus. Wanneer de jeugdrenners hopelijk vanaf 1 mei terug een rugnummer kunnen opspelden zal het exact 15 maanden geleden zijn sinds de stop. Tijdens de zomer en het najaar kon er wel nog 4 maanden gekoerst worden maar dan nog blijven de jongeren ongeveer een jaar verstoken van competitie.

Harde feiten”, zegt Kenny van Cannegem van Talents Care dat gespecialiseerd is in wielertraining voor nieuwelingen en juniores. “Ik weiger echter mee te gaan in een negatieve spiraal. Er wordt veel te veel gefocust op het negatieve. Als ik sommigen mag geloven is de sport ten dode opgeschreven. In dat verhaal ga ik niet mee. Uiteraard klopt het dat sponsors en organisatoren afhaken. Als ik echter naar onze renners kijk dan zie ik evenwel dat de motivatie nog steeds goed zit.”

Het Nieuwsblad pakte een aantal weken uit met een grote enquête over het jeugdwielrennen. Een goed nieuws show werd het niet. “Inderdaad”, gaat Kenny Van Cannegem verder. De zaken moeten uiteraard benoemd worden zoals ze zijn. ik probeer echter al een hele tijd een boodschap van hoop te brengen voor de renners maar dit soort enquêtes – waarvan we de uitkomst eigenlijk al op voorhand kenden – deed geen goed aan de moral van de renners. Als je constant hoort dat het seizoen om zeep is en dat alle trainingen voor niets zijn geweest dan begint dat in het hoofd te spelen. Ik heb tot vervelens toe tegen mijn renners gezegd geen aandacht te besteden aan dit negativisme en te focussen op het positieve. Met geklaag en gezaag komen we er niet. Het is een beetje jammer dat de mening van de trainers amper wordt gevraagd. Wij staan echter dichter bij de renners dan wie ook. Via een aantal online videovergaderingen hebben we geprobeerd om iedereen gemotiveerd te houden. Als de coronamaatregelen het toelaten zijn we nog veel meer van plan om de renners wedstrijdklaar te krijgen. De boodschap moet zijn dat er zeker en vast nog koers genoeg komt en dat iedereen zich zal kunnen bewijzen. Meer nog… het wordt zelfs plezant!”

Ook Kenny’s collega bij Talents Care Yves Crombeen probeert een positieve vibe te creëren. “Ik hoorde hier en daar dat m’n het had over een verloren generatie. Als ik bij ons de passie en de goesting zie van de juniores en beloften dan ben ik het daar helemaal niet mee eens. Het zal misschien wat langer duren om door te breken maar ik ben ervan overtuigd dat alles uiteindelijk terug wordt rechtgetrokken. Een eerste uppercut bij de juniores werd uitgedeeld bij het afgelasten van de Ronde van Vlaanderen. Ik heb geen idee of er mogelijkheid was om te organiseren tijdens het najaar maar eigenlijk zou de organiserende club daarin maximaal moeten gesteund worden. 

Tijdens deze coronaperiode is duidelijk geworden wat iedereen eigenlijk al wist. Er is nood aan een verjonging in het bestuur van de organiserende wielerclubs. Meestal zijn een paar enthousiastelingen voldoende om de kar te trekken waar anderen dan mee opspringen. Er moet gewoon zoveel mogelijk koers komen de komende maanden, dat moet ieders uitgangspunt zijn. Er zullen veel meer afvallers zijn als blijkt dat er tegen de zomer geen mogelijkheid is om te koersen dan dat er nu al gestopt zijn.”

Een nieuw probleem steekt ondertussen de kop op”, zegt m’n bij Talents Care. “Enkele inschrijvingen voor wedstrijden werden reeds opengezet wat er voor gezorgd heeft dat die koersen onmiddellijk het maximaal aantal deelnemers bereikten. Er zijn whatsappgroepjes gemaakt door renners, ouders en ploegen om elkaar te verwittigen als er kan ingeschreven worden. Het is een beetje een loterij geworden. Dit probleem kan zichzelf oplossen als er minstens 2 of liefst 3 wedstrijden zijn op dezelfde dag. Er komt dan een mooie spreiding van de renners waardoor iedereen kans krijgt om koersen te rijden. Een andere oplossing kan zijn om zonder extra kosten op 1 dag een tweede wedstrijd van dezelfde categorie te organiseren . Er kunnen dan 2 keer 150 juniores starten of 2 keer 120 nieuwelingen. Eigenlijk zou m’n nu al kunnen beslissen om dit jaar geen buitenlandse renners toe te laten in regionale wedstrijden. We zijn ervan overtuigd dat Cycling Vlaanderen uitstekend werkt levert en de juiste beslissingen zal  nemen in het belang van ieder die de wielersport een warm hart toedraagt.”